Behandelingen

Behandelingen

Wat ik doe

Acupunctuur

Een acupunctuurbehandeling bestaat uit het plaatsen van een aantal naaldjes op verschillende plaatsen van het lichaam. Dit kan op handen en voeten zijn, maar ook op uw hoofd, uw buik of uw rug. Er wordt alleen met volkomen steriele disposable (wegwerp) naaldjes gewerkt. De naaldjes zijn heel erg dun. Meestal voelt u alleen een klein prikje. Soms kan er ook kortdurend een sensatie zijn als een stroomstootje, of een wat wee, beurs gevoel. Dit trekt snel weg. Als dit niet zo is, meldt dit dan aan de arts.

Bijwerkingen zijn er niet of nauwelijks. Heel zelden kan er een bloedvaatje geraakt worden; dit kan tot een blauwe plek leiden. Omdat de naaldjes erg dun zijn is het gebruik van bloedverdunners geen probleem.

Na een behandeling kunt u zich wat vermoeid voelen of juist energiek. Dit zijn beide tekenen dat het lichaam bezig is om de balans te herstellen!

Moxa

 

Moxa is een kruid gemaakt van de plant “bijvoet” (artemisia vulgaris), dat veel gebruikt wordt in de acupunctuur. Er wordt dan een beetje moxa op een acupunctuurnaald geplaatst en aangestoken. Dit zorgt er voor dat er warmte en extra energie worden toegevoegd aan het lichaam. Men ervaart dit vaak als weldadig, zeker bij een “kouwelijk” lichaam

Cupping

 

Bij cupping worden er glazen of plastic/siliconen cups op de huid geplaatst en in deze cups wordt onderdruk gecreëerd waardoor de cups vacuüm zuigen. Hierdoor wordt de onderliggende huid iets omhoog gezogen, hetgeen leidt tot een betere doorbloeding ter plekke. Dit leidt tot een verkleuring van de huid van lichtrose tot donkerpaars. Deze verkleuring kan enkele dagen aanhouden maar verdwijnt vanzelf. Cupping wordt met name gebruikt bij klachten van de spieren. Na een cupping behandeling is het van belang dat u het gecupte gebied goed bedekt houdt, rust neemt en die dag liever geen bad of douche.

Guasha

 

Bij guasha wordt de huid eerst gemasseerd met een speciale olie, waarna er met een speciale guasha steen over de huid bewogen wordt. Ook dit leidt, net als cupping, tot een betere doorbloeding van het onderliggende gebied. Daarom wordt het vaak gebruikt bij spierklachten. Ook na een guasha behandeling moet u het behandelde gebied goed bedekt houden, rust nemen en die dag liever geen bad of douche.

Tuina

 

Tuina therapie is de toepassing van een reeks van manipulatietechnieken die het lichaam stimuleren. Zodoende worden er reacties in de diverse lagen van het lichaam gegenereerd, die de weerstand versterken en pathogene factoren elimineren. Daarnaast worden verstoringen tussen yin en yang hersteld en wordt de vrije doostroom van bloed en Qi gestimuleerd. Tuina therapie wordt over het algemeen als zeer prettig en ontspannend ervaren.

werkwijze

intake

Een intake duurt ongeveer 90 minuten. Bij een intake komen uw klachten ruim aan bod. Daarnaast stel ik een aantal algemene vragen om uw algehele gezondheid in kaart te brengen. Ook zal ik uw pols voelen en uw tong bekijken. Soms zal ik aanvullend een meridiaan- of buikpalpatie uitvoeren.

Een van de voornaamste diagnosemethodes in de acupunctuur is de polsdiagnose. Op de polsslagader bevinden zich zes verschillende posities. In deze zes posities zijn drie lagen voelbaar. Deze houden verband met de twaalf voornaamste energiebanen en een aantal extra energiebanen in het lichaam. De pols geeft mij veel informatie over uw hoeveelheid energie en waar uw energetische verstoringen zitten.

Uiteindelijk stel ik een TCM (Traditional Chinese Medicine) diagnose die mij een idee geeft waar de disbalans in uw geval zich bevindt en deze geeft mij een aanzet tot een behandelplan. Deze zal ik uitgebreid met u bespreken.

Omdat ik tevens arts ben, bekijk ik u ook vanuit westers oogpunt. Om die reden vind ik het prettig als u uw medicijnen meebrengt, indien u die gebruikt en ook uw bloeduitslagen mocht dit van toepassing zijn. Voor de duidelijkheid, ik neem geen taken van uw behandelend arts over. De hoeveelheid medicijnen die u dagelijks inneemt geven mij inzicht in de aard en de ernst van uw ziekte en medicijnen kunnen een polsbeeld verstoren. Bloeduitslagen kunnen tijdens de behandelingen wijzigen. Indien nodig verwijs ik u terug naar uw behandelend arts of neem ik indien gewenst contact op met uw behandelend arts.

Na deze intake mag u op de behandeltafel gaan liggen en zal ik een eerste behandeling starten volgens mijn behandelplan.

Vervolgconsult

Een vervolg acupunctuurbehandeling duurt bij een volwassene ongeveer 45 minuten. Bij kinderen duurt dit een stuk korter. Hoe jonger het kind, hoe sneller het lichaam reageert op een behandeling.

Het inbrengen van de naalden is voelbaar, sommige punten zijn gevoeliger om te prikken dan andere. Dit verschilt van persoon tot persoon. Desgewenst kan ik de naalden met behulp van een inbrenghulsje inbrengen waardoor u nog minder voelt. Tijdens de behandeling mogen de naalden geen onaangename sensaties geven of pijnlijk zijn.
Na de eerste behandeling zie ik u over het algemeen terug na 1 week, afhankelijk van de soort klacht. In de meeste gevallen ondervindt u binnen 6 behandelingen een verandering in uw klachtenpatroon.

Behandelen van kinderen middels Shonishin – pijnloze kinderacupunctuur

Anders dan in de Chinese Acupunctuur is er binnen de Japanse Acupunctuur 250 jaar geleden een acupunctuurvorm ontwikkeld die gebruikt wordt om kinderen te behandelen. Deze vorm van acupunctuur wordt Shonishin genoemd.
Bij een Shonishin behandeling wordt er bij de jongere kinderen gebruik gemaakt van non-invasieve voorwerpen (dus geen naalden), waarmee er over de huid van het kind wordt gerold, geklopt en geschraapt. De kinderen vinden dit over het algemeen erg prettig. Als de kinderen ouder worden kan men beginnen met het gebruik van hele dunne naalden, intradermals, moxa en cupping. Kinderen tot en met de leeftijd van 10 kunnen met Shonishin worden behandeld.

Acupunctuur is geschikt gebleken bij diverse aandoeningen bij kinderen waarvoor men in eerste instantie niet gauw aan de mogelijkheid van genezing denkt, bijvoorbeeld dyslexie of dyscalculie, AD(H)D, epilepsie, angst, gebrek aan zelfvertrouwen en dergelijke.
Daarnaast zijn de meer fysieke aandoeningen goed behandelbaar met acupunctuur. Enkele voorbeelden hiervan zijn: allergieën, astma, eczeem, bloedneuzen, slechte weerstand, slecht slapen, spijsverteringsproblemen, bedplassen.